KAPAT X
Popüler Aramalar
Tüm Haberler
Haber Galerisi

MEVKA, Karaman’ın Dış Ticaretini Analiz Etti

12 Mayıs 2019
Okunma Sayısı: 1728

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Karaman’ın dış ticaretine yönelik bir araştırma raporu hazırladı.

2009-2018 yılları arası veriler kullanılarak hazırlanan raporda öncelikli olarak Karaman dış ticaretinin genel durumu ele alınmıştır. Bisküvi, çikolata, makine, bulgur, şekerli mamuller, kek, gofret, makarna gibi ürünlerin Karaman ihracatında önemli bir yere sahip olduğu belirtilen raporda, söz konusu ürünlerin en fazla ihracatının gerçekleştirildiği ülkelerin ise; Irak, Suriye, Yemen, Suudi Arabistan ve Romanya olduğu ortaya konulmuştur.

Raporda, Karaman’ın 2018 yılında 150’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği 303 Milyon Dolarlık ihracatın % 57.94’ünün Asya Kıtası’na, % 17.89’unun Afrika Kıtası’na, %13.92’sinin Avrupa Kıtası’na, % 6.66’sının Kuzey Amerika Kıtası’na, % 2.77’sinin Güney Amerika Kıtası’na, % 0.24’ünün ise Avustralya Kıtası’na gerçekleştirildiği görülmektedir.

Bununla birlikte ihracat için hedef pazar ve ürünlerin ele alındığı çalışmada bisküvi, gofret, çikolata, şekerli mamuller, bulgur vb. ürünlerin ithalatında Dünya’da bulunan pazarın önemli bir miktarını (yaklaşık %90’ını) kapsayan ithalatçı ülkeler içerisinde Türkiye’nin ve Karaman’ın ihracat oranları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.

Karaman bisküvi ihracatının miktar olarak artmasına rağmen ihracat tutarının azaldığının saptandığı araştırmada bu durumun, artan rekabetten ve uluslararası nedenlerden dolayı ihracatçı firmaların ürün fiyatlarında indirime gitmek zorunda kalmasından kaynaklandığı belirtilmiştir. Karaman’ın ihracatının artırılması için Güney Amerika,  Kuzey Amerika, Uzak Doğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Avustralya’da pazar payının artırılmasının öneminin vurgulandığı raporda, Karaman’da faaliyet gösteren işletmelerin T.C. Ticaret Bakanlığı’nın “Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi (URGE)” Desteğinden istifade etmelerinin faydalı olacağı ifade edilmiştir.

Hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, Ajans olarak, Konya ve Karaman illerimizde yer alan işletmelere vermiş olduğumuz mali desteklerin yanı sıra hazırladığımız raporlarla işletmelerimizi ihracat, ithalat, istihdam ve yatırım gibi konularda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Aynı amaçla hazırlanan ve Karaman’ın ihracatında önemli yer tutan sektörlerin, hedef ürün ve ülkelerin ayrıntılı olarak incelendiği raporda, ihracat yapan firmaların devlet desteklerinden faydalanmaları konusunda da tavsiyeler bulunmaktadır. Raporun, Karaman iş dünyasına ve bölgemizde yer alan işletmelere dış ticaret konusunda ışık tutması en büyük temennimizdir” dedi.

İlgili rapora dosyalar kısmından ulaşabilirsiniz

Karaman Dış Ticaret Analiz Raporu