KAPAT X
Popüler Aramalar
Tüm Haberler
Haber Galerisi

MEVKA, Kalkınma Söyleşilerinde Veri Madenciliğini Ele Aldı

15 Nisan 2019
Okunma Sayısı: 1729

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, belirli aralıklarla ve alanında uzman konukların katılımlarıyla gerçekleştirdiği Kalkınma Söyleşileri’nde bu hafta “Veri Bilimine Kavramsal Yaklaşım ve Uygulama Alanları” konusunu ele aldı. Programa konuşmacı olarak katılan İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdal Balaban, katılımcılara özellikle son yıllarda önem kazanan ve pek çok uygulama alanı bulunan veri bilimine dair bilgiler verdi.

Programın açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Sayın Savaş Ülger “Ajans olarak bugüne kadar “Bölgesel Kalkınma İnisiyatifi” kapsamında, çeşitli konularda alanında uzman konukların katılımıyla kalkınma söyleşileri gerçekleştirdik. Bugün ise veri bilimine kavramsal yaklaşım ve uygulama alanları konusuyla yine duayen bir isimle beraberiz. Söyleşimizin konusunu oluşturan veri bilimi kavramı özetle çok yüksek miktardaki verinin hızlı ve etkili bir şekilde incelenmesi, işlenmesi ve anlamlı hale getirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Veri bilimi bu verileri incelerken istatistik, matematik ve bilgisayar bilimlerini kullanan çok disiplinli bir alan olarak da karşımıza çıkmaktadır. Günümüzün hiç şüphesiz en popüler araştırma ve uygulama alanlarının başında gelen ve doğası gereği disiplinlerarası bir alan olarak kabul edilen veri bilimini öğrenmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu programımızda da kullanım alanları arasında ise finans sektörü, sağlık sektörü ve bilgi teknolojileri gibi çeşitli alanlar yer alan veri biliminin diğer kullanım alanlarını ve bu konuda yapılması gerekenleri ele almak istedik” dedi.

Ardından katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunum eşliğinde konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdal Balaban, “Öngörü veya tahmin önemli bir bilimsel çalışma olarak makine öğrenmesinin veya genelleştirilmiş adı ile veri madenciliğinin temel konusudur. Günümüzün dijital çağında enformasyon ve bilgi elde etmek için makine öğrenmesi ve istatistik teknikleri kullanılır. Makine öğrenmesi 1950’li yıllarda başlayan yapay zekâ konusunun uzantısında son evre olarak geliştirilmiştir. Makine öğrenmesi ve veri madenciliğinin ortak paydası büyük veri yığınlarından gizli kalmış bilgiyi ortaya çıkarmaktır.

Veri madenciliği, verinin toplanmasından model oluşturma, model performans ölçümü ve modelin kullanımına kadar tüm süreci içerirken makine öğrenmesi, otomatik bilgi çıkarımını sağlar. Veri madenciliğinde asıl olan değerli olan bilgiyi keşfetmek, işlemek ve kullanmaktır. Veri bilimini günümüzde popüler yapan sebeplerin başında teknolojilerin ucuzlaması, bilgisayar depolama kapasitesinin ve işlemci hızının artması, yapay zekâ kapsamındaki alternatif algoritmaların ortaya çıkması ve performanslarının arttırılması ve veri toplama kaynaklarının ve veri toplama araçlarının artması gelmektedir. Günümüzde şahıslar, ticari işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları kendi alanlarında veri bilimini kullanmakta ve bunu kullanırken de yazılım, programlama, istatistik, matematik ve görselleştirme gibi çeşitli bilimlerden yardım almaktadırlar. Bu da veri bilimi veya diğer bir tabirle veri madenciliğinin çok disiplinli bir bilim olduğunu ortaya koymaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanım alanı genişleyen veri bilimi sağlık, eğitim, bankacılık, sigortacılık, pazarlama ve spor gibi pek çok alanda kullanılmaktadır ve her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir” ifadelerini kullandı.

Söyleşi, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile son buldu.