FUARLARA KATILIM
2016 yılı içerisinde Karaman’ın sahip olduğu ekonomik, kültürel, turistik ve tarihi değerleri gerek ulusal ve gerekse de uluslararası alanda tanıtmak amacıyla “7. Yöresel Ürünler Fuarına ve Japonya’da düzenlenen Jata Turizm Fuarı’na katılım gerçekleştirilmiştir.
ARAŞTIRMA – ANALİZ - RAPORLAMA VE SAHA ÇALIŞMALARI
Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman’da sadece projelere verdiği desteklerle değil aynı zamanda Karaman’ın ekonomisine, tarımına, sosyal, kültürel ve tarihi dokusuna yönelik olarak hazırladığı raporlarla da faaliyetlerini sürdürmektedir. BU çerçevede 2016 yılı içerisinde; “Bölgedeki Kobilerimiz İhracatını Nasıl Artırır?” “Konya ve Karaman İlleri Sosyal Analiz Raporu” “Konya Karaman Bölgesi Kimya Sektörü Analizi” “Konya Karaman Çocuk Eylem Planı”gibi raporlar hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra Karaman’ın yatırım destek ve tanıtım konusundaki mevcut durumunu, potansiyellerini, eksiklerini belirleyerek bu doğrultuda çözüm önerileri sunmak, daha fazla yabancı yatırım çekmek, ilin ulusal ve küresel yatırımlardan aldığın payı artırmak amacıyla Karaman İl Yatırım Destek ve Tanıtım Strateji Belgesi hazırlanmış, Konya-Karaman il ve ilçelerine ait sosyo-ekonomik istatistiklerin mekânsal olarak daha kolay ve anlaşılabilir bir şekilde yorumlanması amacıyla MEVKAStat adı verilen coğrafi bilgi sistemleri temelli uygulama hayata geçirilmiştir.
HAYATA GEÇİRİLEN VE DEVAM EDEN PROJELER
Mevlana Kalkınma Ajansı, 2016 yılında hali hazırda devam eden 73 proje kapsamında 8.994.487,71 TL destek ödemesi gerçekleştirmiştir. Destek ödemelerinin %56’sı Konya’daki uygulanan projelere, %44’ü ise Karaman’daki uygulanan projelere aktarılmıştır. Ajansımızın 2016 yılında gerçekleştirdiği ödemelerin %11,61’i ön ödeme , %54,28’si ara ödeme ve %34,10’u da nihai ödeme olarak proje yararlanıcılarına aktarılmıştır. Ajansımızın 2016 yılında yapmış olduğu destekleme faaliyetleri kapsamında Karamanda 11 proje başarıyla tamamlanmıştır. 2016 yılında destek ödemesi gerçekleştirilen ve başarıyla tamamlanan projeler ile Karaman iline toplamda 2.281.125,28TL destek ödemesi aktarılarak 3.771.888,60 TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Tamamlanan projeler ile 34 kişi sürekli istihdam edilmiş, 12 yeni makine ve donanım yatırımı yapılmış, 1 yeni ülkeye ihracat başlatılmış, 18 yeni ürün üretilmiştir. 2016 yılında uygulanan 2015 Mali Destek Programı projeleri, ağırlıklı olarak Yenilenebilir Enerji temalı olduğundan 2016 yılında tamamlanan projeler ile 120 kW güneş enerjisi santrali kurulmuş ve kurulduğu günden itibaren 124.000,00 kWhyenilenebilir enerji üretilmiştir. Yapılan destek ödemelerinin %39,43’ü KOBİ’lere, %60,57’si ise Kamu Kurumları ile Kar Amacı gütmeyen birlik ve kooperatiflere aktarılmıştır.
“KARAMAN BELEDİYESİ TURİZM BİLGİ MERKEZİ PROJESİ”
Karaman Belediyesi’nin proje yürütücülüğünü üstlendiği, proje ortakları arasında Karaman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, proje iştirakçileri arasında ise Karaman Valiliği, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ve turizm ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı projeye ajansın desteği 1 Milyon TL’dir. Hayata geçirilen proje sayesinde Karaman’a gelen ve gelecek olan turistlere Karaman’ın doğal, kültürel, tarihi mekân ve kişiliklerinin tanıtımı kolaylıkla yapılacak, hatta Karaman’da fiziki olarak mekânları bulunmayan ancak Türk ve Dünya tarihine damgasını vurmuş önemli şahsiyetlerin hayatları hakkında bilgilerin alınmasını sağlayacak tanıtım ve sinema filmleri de bu merkezde yer alacaktır. Yine merkezin içerisinde yer alan Karaman Turizm Simülasyon Merkezi’nde ise Mevlana Hazretleri, Yunus Emre, Piri Reis, Kemal Reis gibi dönemine damga vurmuş değerli kişiler simülasyon odalarında tanıtılmaktadır.
“TAŞELİ BÖLGESİ SU SPORLARI VE DOĞA TURİZMİ PROJESİ”
Ermenek Belediyesi tarafından Ermenek’in dolayısıyla da Taşeli Bölgesi’nin mevcut turizm potansiyelinin değerlendirilmesini ve alternatif turizm ürünlerinin geliştirilmesini sağlayarak turizm çeşitlendirmesine katkıda bulunmak amacıyla yürütülen projeye verilen destek ise 1 Milyon TL’dir. Bölge turizminin gelişmesi için yürütülen proje kapsamında Ermenek'te 4 adet İn Evi yaptırılması, Turkuaz Gölü'nün kenarında in evlerinin yanında 1 adet yarı olimpik yüzer yüzme havuzu ve 1 adet çocuk havuzunun yaptırılması, göl içerisinde gezi ve spor amaçlı kullanılmak üzere 7 adet tekne alınmasını sağlanması, Turkuaz Baraj Gölü'nün cazibesini arttırarak su sporları yönünden gelişimine destek olunması da projede dikkat çeken uygulamalar arasında yer alıyor.
“KARAMAN FUAR VE KONGRE MERKEZİ PROJESİ”
Tam anlamıyla hayata geçirildiğinde Karaman’ı bölgesinde fuarcılık merkezi haline getirmesi amaçlanan, toplam bütçesi yaklaşık 5 Milyon TL olan ve MEVKA tarafından 2 Milyon TL ile desteklenen Karaman Fuar Ve Kongre Merkezi Projesi ile Karaman’ın sosyo-ekonomik yönden güçlü olabilmesi, uluslararası piyasalarda rekabet edebilmesi için yetiştirilen ürünler ile Karaman’ın sahip olduğu tüm turistik, kültürel ve manevi değerlerin tanıtımının ve pazarlamasının yapılması ve Karaman’ın, bacasız sanayi tanımlaması yapılan fuarcılığın merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır.